De koningin der groenten ontspruit langzaam in de Limburgse velden! Oui, oui, l’asperges!

16 april 2021
Wim Lousberg

21 maart betekent ieder jaar een nieuwe start, namelijk het begin van de lente. Maar met de lente komen natuurlijk nieuwe seizoensgroenten. Enkele voorbeelden zijn: aardappelen (mmm pommes frites...), andijvie, artisjok, bloemkool, lamsoren, paddenstoelen, postelein, prei, witloof en zeekraal. Dit betekent dat de chefs van de Les Tables leden ook weer creatief aan de slag gaan in de keuken om alle nieuwe frisse groenten te verwerken in culinaire hoogstandjes. We vertellen jullie daarom graag over de nieuwe lokale seizoensgroenten, maar vooral over de asperge waar wij allemaal weer heerlijk van gaan smullen de komende tijd. En.. omdat we jullie graag verwennen geven we ook een receptje mee!

Limburgs trots: heerlijk én gezond

Lokale producten, en daarmee dus ook lokale groenten, staan weer helemaal in de aandacht. Daarom besteden we in deze blog ook aandacht aan de seizoensgroenten die hier lokaal verbouwd worden! Veel mensen wagen namelijk ook de stap naar het groeien van hun eigen groenten. RTV Maastricht rapporteerde recentelijk dat er zelfs wachtlijsten zijn ontstaan voor de moestuintjes in Maastricht. Hulde dus aan de lokale groenten. Maar nu toch even de focus op Limburgs meest bekende groentesoort hoor... Want dat is toch het witte goud, Limburgs trots, de koningin der groente: de Asperge!

Aspergieke feitjes

Asperges komen oorspronkelijk uit Irak en Iran. Daar zijn ze voor het eerst ontdekt 5000 jaar geleden. Maar hier in Nederland doen de asperges het vooral goed in lössgrond en laten we daar nu een overvloed van hebben hier in Limburg! Het produceren van asperges vergt een hoop tijd, toewijding en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen maar in het aspergeseizoen groeit en dan gestoken kan worden.

Sinds 10 jaar hebben wij onze eerste eigen aspergeteler in Maastricht, de familie Niesten van de Poshoof. Zij hebben hun aspergevelden in Caberg aan de rand van de stad.

Buiten dat het witte goud echt een delicatesse is, bevatten ze ontzettend veel vitamines en dan met name veel vitamine K en E. Deze vitaminen spelen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en ze houden spierweefsels in stand. Ook een hele fijne groente dus voor wie zijn sportschoenen weer aantrekt in de lente. Verantwoord smullen dus!

Receptje hier, receptje daar, menuutje klaar.

Zo, we hebben je verteld waar je asperges kunt halen in Maastricht, maar een receptje zou natuurlijk ook niet misstaan. Daarom hebben we voor jou een gerecht met maar liefst 4 seizoensgroenten: asperges, aardappeltjes, zeekraal en radijs!

Recept: Witte aspergesalade met krieltjes, radijs, zeekraal en een frisse yoghurt-bieslookdressing

Ingrediënten:

500 g roodschillige aardappeltjes

200 g witte asperges

200 g radijs 100 g zeekraal 50 g Flora Plant ongezouten 8 el plantaardige yoghurt 2 el extra vierge olijfolie 5 g bieslook

½ citroen, alleen het sap

zout en peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de radijs in plakjes en spoel de zeekraal af onder koud stromend water.
  • Schil en snijd de harde onderkant van de witte asperges en halveer eventueel dikke asperges in de lengte. Snijd de asperges in stukken van 3-4 cm en kook deze in 8-10 minuten gaar in ruim kokend water met een mespunt zout. Haal de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en zet apart.
  • Snijd de krieltjes in plakjes van 5 mm dikte en kook ze in de pan waarin je eerder de asperges gekookt hebt in 10 minuten gaar. Haal de krieltjes uit de pan en laat uitlekken.
  • Verhit een ruime koekenpan en smelt hierin Flora Plant, voeg de gekookte krieltjes toe en bak de aardappeltjes in 10 minuten goudbruin. Voeg de zeekraal toe en roerbak 3-4 minuten mee. Zet het vuur uit en laat de krieltjes en zeekraal afkoelen.
  • Snijd ondertussen de bieslook fijn, voeg hier de plantaardige yoghurt, het citroensap en extra vierge olijfolie aan toe, proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de gebakken krieltjes, zeekraal, witte asperges en plakjes radijs in een kom en voeg hier de yoghurt-bieslookdressing aan toe.

Maar voordat je aan de slag gaat met het recept... Onze sjieke chefs gaan binnenkort al hun overheerlijke aspergemenu’s met ons delen dus hou onze socials in de gaten! We kunnen met veel overtuiging zeggen dat je deze menu’s echt niet wilt missen.

Eet smakelijk!

~ Les Tables

Dat smaakt naar meer!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste acties

100+ restaurant liefhebbers gingen u al voor!

Extra genieten? Deel!

Op zoek naar een cadeau dat altijd in de smaak valt bij vrienden, familie en (zaken)relaties? Dan geef je de Les Tables cadeaubon!

Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Geldig bij al onze 25 aangesloten restaurants
Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Bestel onze cadeaubon