Nederland doet en Les Tables soept.

7 mei 2021
Wim Lousberg

Het is ondertussen meer dan een jaar geleden dat wij, Les Tables, zijn begonnen met het ondersteunen van de Soepbus van het Leger des Heils. Iedere donderdag maakt een van de leden een heerlijke soep die 's avond uitgedeeld wordt door de vrijwilligers van de Soepbus aan de daklozen van Maastricht. De Soepbus vaart onder de vlag van het Leger des Heils, maar functioneert als een zelfstandige organisatie. Wij vonden het leuk om dit initiatief én het enthousiasme van onze leden onder de aandacht te brengen tijdens de Nederland doet-dagen. "Nederland doet" wordt ieder jaar georganiseerd en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Omdat we vrijwilligerswerk een warm hart toedragen willen wij graag onze steun aan de Soepbus onder de aandacht brengen. Daarom hebben we maar liefst 4 personen geïnterviewd die dit project een warm hart toedragen.

Eerst komt Isabelle (vrijwilligster bij de Soepbus) aan het woord, vervolgens een anonieme dakloze en afsluitend onze Frans en zijn chefkok Etienne van Sjiek kookpunt in Wyck (en trots lid van Les Tables).

Isabelle Broekhuizen, 54 jaar en vrijwilligster bij Soepbus Maastricht.

 • Wie ben jij? Wat is jouw connectie met de Soepbus?

Ik ben Isabelle en ik rij wekelijks met de Soepbus. In 2012 heb ik stage gedaan bij de Soepbus Maastricht en toen ben ik als vrijwilliger gebleven. Ik zit dus bijna aan mijn 10e jaar! Als het nodig is dan regel ik daarnaast ook veel voor de Soepbus. Zoals eten ophalen bij winkels of kleding bij mensen die doneren.

 • Je rijdt met de Soepbus voor het Leger des Heils, hoe is het idee van de Soepbus ontstaan bij het Leger des Heils?

In Amsterdam zijn ze begonnen met het idee van de Soepbus. Daar gingen ze 's nachts op pad met zaklampen en de bus om mensen te zoeken die op straat leefden. In Maastricht hebben we dit idee overgenomen. We zijn begonnen in een gammele oude bus, die we maar net aan de praat kregen, ook met zaklampen op zoek naar mensen. Erna hebben we gekozen voor het station als vaste standplek als centrale plek. We rijden nog altijd rondes naar mensen op afgelegen plekken.

 • Uit welke overwegingen/drijfveren sta je hier?

Ik heb ondertussen veel mensen leren kennen door de Soepbus en ik wil ze blijven volgen. Ik wil ze helpen en hulp verlenen zodat zij weer verder kunnen. Als ik ooit de financiële middelen heb dan zou ik graag een zelfvoorzienende gemeenschap bouwen waar deze mensen kunnen wonen en zichzelf kunnen zijn. Ik wil ze niet verzorgen, maar helpen naar een zelfstandig bestaan.

Als je in een paar woorden of een zin zou mogen omschrijven hoe dit vrijwilligerswerk jou motiveert in je dagelijks leven, wat zou dat dan zijn?

De lach van de mensen, dat maakt me gelukkig. Ze leiden geen zorgeloos leven, maar elkaar even laten lachen daar gaat het mij om.

 • Wat betekent de Soepbus betekent voor de daklozen?

Het is zovéél meer dan soep uitdelen. We maken contact, we signaleren en we observeren. We geven ze niet alleen soep, maar we signaleren ook of ze medische en/of mentale hulp nodig hebben. Dan proberen we de volgende keer een verpleegkundige mee te nemen of een traject op te starten. We kunnen op deze manier niet alleen eten uitdelen, maar de soep is echt een fijn middel om onze hand uit te reiken naar degenen die het nodig hebben.

Het gaat niet namelijk alleen om daklozen, maar ook mensen met dak maar zonder water, gas en licht en eten. Er is vaak veel armoede achter gesloten deur. Veel mensen durven zich niet aan te melden door schaamte dus houden ze de deuren dicht. Deze vicieuze cirkel proberen we te doorbreken door ze op te zoeken, eten aan te geven en zo de schaamte te doorbreken. Helaas moeten we door het stopzetten van subsidies heel veel zelf regelen. We hebben daarom steeds meer nood aan donaties.

Proef je zelf ook wel eens van de soep? Wat is jouw favoriete soep?

Ja! De soep van de Les Tables-leden, zijn echt super qua smaak. Dat merk je meteen. De kokossoep van Walter, een van onze vrijwilligers, wordt ook erg gewaardeerd.

 • Heb je contact met de Les Tables koks of restaurants die de soep voorbereiden?

Als soepploeg gaan we de soepen bij de restaurants ophalen voordat we op pad gaan. Ik ken de koks ook, ik ben heel erg blij met ze en de soepen die ze maken.

 • Kunnen restaurants zich vrijwillig aanmelden?

Ja, natuurlijk! We kunnen nog zoveel vrijwilligers en eten gebruiken. We hebben ook echt

behoefte aan supermarkten die aan ons willen doneren. Al het verpakt eten dat over datum is en dat ze moeten weggooien bijvoorbeeld. En verzorgingsproducten! Die zijn vaak echt te duur. En, als ik vragen mag, we zouden ook zeer blij zijn met andere gerechten die we kunnen meegeven dus als iemand eten over heeft dat makkelijk in een gerecht verwerkt kan worden dan willen we ook graag extra gerechten ophalen.

 • Heb je nog (kook-)tips voor de Les Tables koks?

Kooktips niet, de smaken zijn ontzettend lekker, maar extra vulling zoals vlees en groenten kunnen de Soepbus gasten erg goed gebruiken, zeker in de kou.

 • Heb je een favoriete quote of levensles/wijze?

Isabelle lacht en zegt: "Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen."

Tijdens het interviewen van Isabelle, en kennismaken met de daklozen die soep kwamen halen, was een dakloze gelukkig ook bereid om een aantal vragen te beantwoorden!

Anonieme dakloze:

 • Wie ben jij? Wat is je naam? Vertel iets over jezelf.

Ik vertel liever niet mijn naam of sta ook liever niet op de foto. Als mensen je als dakloze bestempelen dan zien ze niet meer dan die stempel. Achter ieder persoon zit een verhaal, maar door de stempel 'dakloze' wordt er niet meer naar geluisterd naar jouw verhaal. Daarom wil ik liever niet herkenbaar geïnterviewd worden.

 • Wat betekent de soepbus voor jou?

Naast een lekkere warme kop soep gaat het me vooral om het sociaal contact. Dat is het voornaamste. Ik heb een goede band met de vrijwilligers van het leger des heils opgebouwd, we weten wat we aan elkaar hebben. Ook komen altijd een paar vaste gasten, die ken ik ook ondertussen. Het is fijn om op vaste momenten in de week even een praatje te maken met mensen die mij ook als mens zien.

 • Wat is jouw favoriete soep?

De favoriete soep van de meeste vaste gasten is een soep uit het Oosten. We houden namelijk van alle Oosterse groenten en de kokossmaak.

 • Heb je nog (kook-)tips voor de koks?

We vinden eigenlijk alle soepen lekker, maar het liefst hebben we goed gevulde soepen. Met veel vlees. We hebben vaak echt veel honger en dan is zo' n dikke soep de redding van de dag.

En deze tip hebben we natuurlijk doorgegeven aan Frans en Etienne, hun interview kun je hieronder lezen!

Sjiek Kookpunt: In de week van de interviews was het Sjiek Kookpunt (te vinden op Hoogbrugstraat in Wyck) aan de beurt om soep te maken en hadden wij de eer om ze te interviewen.

 • Hoe is Les Tables op het idee gekomen om soep te leveren aan de Soepbus?

Frans: Via-via hebben we gehoord over de Soepbus en hebben alle leden van Les Tables unaniem voor gestemd om soep te gaan leveren. Het kost ons niet veel extra moeite om de soep te maken, soms hebben we soep over en soms maken we gewoon een lekker soepje voor de Soepbus.

 • Hoe vaak doneer je soep aan de soepbus?

Etienne: We rouleren dus iedere week is iemand anders aan de beurt, iedereen komt ongeveer twee tot drie keer per jaar aan de beurt. Nu met de pandemie zijn sommige restaurants dicht en nemen anderen hun beurt over, we blijven gewoon door soepen!

 • Doe je nog meer vrijwilligerswerk?

Frans: Nee, maar we zijn ontzettend blij met dit initiatief. Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan doen. Ik zou graag meer willen doen, maar ik weet niet zo goed waar ik dit soort projecten kan vinden.

 • Eet je zelf ook graag soep?

Frans en Etienne in koor: "Ja, we zijn allemaal groot soepliefhebbers! Het liefste soep van knolselderij, minestrone of soep "vaan mam": een goede bouillon soep met groenten."

 • Wat vinden jullie van de kooktips van de daklozen?

Etienne: Helemaal goed! Die tips gaan we zeker meenemen en zorgen dat de soepen goed vol zitten met vlees en groenten. We willen ze graag helpen en we zullen ook kijken of we een lekkere soep met kokos kunnen maken.

Dat smaakt naar meer!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste acties

100+ restaurant liefhebbers gingen u al voor!

Extra genieten? Deel!

Op zoek naar een cadeau dat altijd in de smaak valt bij vrienden, familie en (zaken)relaties? Dan geef je de Les Tables cadeaubon!

Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Geldig bij al onze 25 aangesloten restaurants
Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Bestel onze cadeaubon