Top 8 authentieke Nederlandse Paasgerechten

8 maart 2021
Wim Lousberg

Pasen, een vrolijk feest dat de tand des tijds met feestelijke glorie doorstaan heeft met Paasgerechten die van generatie op generatie doorgegeven worden. En over eten, daar vertelt Les Tables, jouw gastronomische club, natuurlijk graag over. Pasen is om de hoek dus om je ideeën te geven voor je Paasbrunch, hebben wij al inspiratie voor je opgedaan! Lees daarom snel verder om meer te weten te komen over de top 8 Nederlandse authentieke gerechten. En omdat wij Maastrichtenaren in een prachtige euregionale omgeving vertoeven stippen we ook onze buurlanden aan met hun Paasdelicatessen.

Het middelpunt van Pasen: het ei!

Ieniemienie stukje geschiedenis over het kleurrijke Paasei

Het ei staat volgens oude Heidense gebruiken voor vruchtbaarheid. De Germaanse godin van licht en lente heet ‘Eostra’. En laat het Engelse "Easter' daar nou een afgeleide van zijn! De meest bekende Paastraditie is natuurlijk het beschilderen en verstoppen van eieren. De heldere felle kleuren die gebruikt worden voor het beschilderen van het ei staan voor het zonlicht en de lente.

Het Paasei in Europa

In Italië staat de vruchtbaarheid van het ei centraal en daarom geven families elkaar chocolade eieren met daarin een lief klein cadeautje. In Engeland heb je de befaamde creamy eggs. Dit zijn chocolade eieren met daarin witte en gele zoete room, een echte delicatesse! En de Duitsers doen waar ze goed in zijn, feestelijke markten organiseren. Op de Duits paasmarkt kun je gigantische chocolade eieren kopen, de een nog kunstzinniger versierd met chocolade franjes en frutsels dan de ander.

Vogelnestjes en ‘sop mit aaiers’

Maar wat doen we in Nederland dan? Nou, we verstoppen uiteraard de chocolade en beschilderde eieren in de tuin zodat de kinderen uren zoekplezier hebben. Ook hebben veel mensen al een maand van tevoren de kleine chocolade paaseitjes al in de kast of in een schaaltje liggen. Heerlijk om zo weg te snacken.

Maar dat is niet alles. In Friesland eten ze eieren in soep. ‘Sop mit aaiers’ heet dat daar. Minimaal vier eieren per persoon in een soep die gebaseerd is op groenten uit het nieuwe lenteseizoen! En als we naar een van onze Zuidelijke provincies gaan dan vinden we daar de ‘vogelnestjes’. In Noord-Brabant is het gebruikelijk om met Pasen hardgekookte eieren in een laagje van gehakt te eten.

En laten we het glaasje advocaat niet vergeten dat vaak vooraf of na het Paasdiner gedronken wordt. Het is een dik, geel en alcoholisch drankje dat gemaakt wordt van eidooiers en suiker in brandewijn. Heerlijk alcoholisch zoet dat je rode blossen op de wangen geeft na een tweede of derde glaasje!

Maar Pasen heeft zoveel meer lekkere delicatessen dan gerechten met ei: vlaai, brood, lamsbout en ...zeeslakken!

Ora di pranzo, Essenszet, dinner time et le repas!

Het lamsvlees staat vooral in onze Europese buurlanden centraal op Paaszondag. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland wordt er altijd lamsbout gegeten op eerste Paasdag. In Engeland wordt deze lamsbout geroosterd en geserveerd met een speciale muntsaus en diverse groenten. In Duitsland wordt er meestal geroosterd lamsvlees gegeten met asperges en aardappelen. Maar ook ‘rouladen dumplings’, rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen zijn op eerste paasdag erg populair. In Italië wordt er ook flink gepicknickt en gebarbecued in de natuur op tweede Paasdag.

Rondje door Nederland

In Nederland speelt het lam een minder grote rol maar het brood des te meer! We hebben een aantal leuke Paasbrood(-vlaai)gerechten gevonden die we jullie zeker niet onthouden.

De zoete inval in Limburg

Limburg zou Limburg niet zijn als we niet naast een Paasbrood ook een Paasvlaai gemaakt zouden hebben. De Limburgse vlaai die er het meest op lijkt is Rijstevlaai. Maar de witte Paasvlaai is soberder dan Rijstevlaai. De witte Paasvlaai wordt niet versierd met slagroom en in het beslag worden geen eieren gebruikt. Waarom heet het dan de witte Paasvlaai? Omdat ze gewijd werden door priesters! Maar laten we vooral het Maastrichtse Paasbrood niet overslaan. Rijkelijk gevuld met spijs, gekonfijte sinaasappelschilletjes, rozijnen, noten en versierd met amandelschaafsel. Na het Vasten mag alles weer en dat merk je aan dit bourgondische brood dat besmeerd moet worden met een flinke laag roomboter. Om het nog een beetje gezond te houden hebben ze in het Noorden van Limburg, in Weert, de Apostelsoep. Deze soep is gebaseerd op maar liefst 12 groenten uit het lenteseizoen.

Twente kraakt

Als we dan nog Noordelijker gaan via de Oostkant van Nederland vinden we in Twente zoete Paaskrakeling van bladerdeeg. Deze krakelingen hadden vroeger in de Paastijd ook een romantische functie. Als je het meisje van je dromen had gevonden dan bond je de krakeling met een lintje aan haar vast. Liefde en eten, het blijft onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Twente kraakt

En dan hop, dwars door Nederland naar de Zaanstreek. Daar wordt de Duivekater gebakken: een langgerekt, ovaal, zoet witbrood. Het is een vloerbrood op basis van roomboter, citroenschil en melk. Ook deze wordt rijkelijk besmeerd met roomboter.

Alikruiken met krentenbrood

En van de Zaanstreek zakken we weer langzaam omlaag naar Zeeland. Waar nog niet zo lang geleden een bejaardentehuis in opstand kwam, omdat ze geen alikruiken met krentenbrood met Pasen geserveerd kregen. Wat zegt u? Alikruiken. Ja, zeker oftewel Kreukels. Dat zijn zeeslakken die bij laag water aan de waterkant te vinden zijn. Deze worden met Pasen op krentenbrood geserveerd. Een delicatesse voor de liefhebber. En de ouderen in het bejaardentehuis... die hebben uiteindelijk hun alikruiken gekregen!

Wil jij weten of er ook Maastrichts Paasbrood of Engels lam met muntsaus in de Paasgerechten van de sjieke chefs van Les Tables verwerkt zijn? Hou dan onze social media in de gaten en zoek jouw favoriete Paasdiner uit!

Vrolijk Pasen!

PS. Laat je ons weten wie er gewonnen heeft met ‘eitje tik’? 😉

Dat smaakt naar meer!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste acties

100+ restaurant liefhebbers gingen u al voor!

Extra genieten? Deel!

Op zoek naar een cadeau dat altijd in de smaak valt bij vrienden, familie en (zaken)relaties? Dan geef je de Les Tables cadeaubon!

Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Geldig bij al onze 25 aangesloten restaurants
Ideaal als cadeau voor vriend, familie of zakenrelatie
Bestel onze cadeaubon
les tables maastricht