Ieder jaar gaat Chapeau, het magazine van het goede leven, op zoek naar het Terras van het jaar. Zorgvuldig worden alle kandidaten bezocht en beoordeeld, wat geen gemakkelijke opgave is met zoveel mooie plekken. Dit jaar neemt 'ons' Le Virage deze felbegeerde titel in de wacht - Gefeliciteerd!

Kort door de bocht

Dat Le Virage deze titel mag dragen is niet zo vreemd.

In het jury rapport lezen we: 'Het is er net iets ruimer en daardoor comfortabeler én je geniet er van een gastronomische keuken die bemand wordt door een kundig keukenteam dat werkt met verse producten. [...] Geen prijs voor zoveel kwaliteit.' En als het gaat over de wijnen 'Ook hier weer net iets meer kwaliteit dan wat je gemiddeld tegenkomt, voor alweer redelijke prijzen.'

Dit jaar is jouw moment in Maastricht dan ook niet compleet zonder een bezoekje aan het terras van Le Virage!

Foto's van Chapeau en Studio Gigi.

Als restaurantvereniging zijn we bijzonder trots op het team van Le Virage. Nogmaals gefeliciteerd!

Levensgenieters, Bourgondiërs en Carnavalisten hebben 'm al in de agenda staan… jij toch ook? Les Tables organiseert namelijk ook dit jaar weer De Masterclass Carnavalogie samen met carnavalsvereniging de Tempeleers.

Wat mag je verwachten?

Een heerlijke avond vol met culinaire hoogstandjes en (carnavals) cultuur staat op het menu. Tijdens een compleet verzorgd diner worden je smaakpapillen verwend en je kennis van carnaval op de proef gesteld. Vanzelfsprekend met de begeleiding van de Tempeleers die streng en rechtvaardig de quiz zullen leiden en punten zullen toekennen..
Of je een doorgewinterde carnavalist bent of nog moet ontdekken wat het is, met de quiz is gezelligheid en goed eten gegarandeerd. De Tempeleers zullen deze begeleiden en eind van de avond ken je dus alle ins en outs van carnaval.
Een kleine impressie van voorgaande jaren:

Bijna uitverkocht!

De kaarten gaan hard! Daarom is er besloten om een extra avond in te lassen.

Waar doe jij mee?

De locaties van dit jaar zijn:

Het Kankeronderzoekfonds Limburg organiseert ieder jaar diverse acties om haar onderzoek te ondersteunen. Een van die acties is: Five4Five.

Op 1 juli 2023 rennen, fietsen en wandelen duizenden mensen meer voor het goede doel. De dag heeft een prachtig programma in het gezellige Valkenburg en is ook geschikt voor kinderen.

five4five.nl/five4five-2023/programma/

WIN WIN

Les Tables ondersteund Five4Five door restaurant- en terraskilometers te maken. Onze leden houden meters bij, die jij als gast kan sponsoren. Door QR-codes op de tafel kan jij een bijdrage leveren, terwijl je geniet van een heerlijk hapje en drankje. Dat is een mooie win-win toch?

Support Five4Five klik hier

https://lestablesmaaktstappen.actiekankeronderzoekfondslimburg.nl

Deelnemende restaurants

't Kläöske

Le Virage

La Vaca

Café Sjiek

Sjiek kookpunt

Coffeelovers

Le Bon vivant

Luster

Il Bacaro

Laus

Rozemarijn

Sofa

Mes amis

De Tribunal

Petit Bonheur

De Poshoorn

Pasen in Maastricht is een viering die je niet mag missen. De stad is tijdens deze periode gevuld met prachtige decoraties, ambachtelijke paaseieren en kleurrijke bloemstukken. Er is voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar een feestelijke brunch of een culturele ervaring.

Paasbrunch en diner.

Als je op zoek bent naar een heerlijke paasbrunch, dan ben je in Maastricht op de juiste plek. De stad heeft tal van restaurants en cafés die tijdens het paasweekend een speciaal menu aanbieden. Of je nu op zoek bent naar een luxe brunch met alles erop en eraan of gewoon lekker wilt genieten van een ontspannen brunch met vrienden en familie, Maastricht heeft voor ieder wat wils.

Bekijk de leukste en lekkerste plekjes van Maastricht bij Les Tables.

Benieuwd naar de Paasmenu's?

Midden in het centrum vind je Le Petit Bonheur, hier kan je genieten in de historische binnentuin van een heerlijk paasmenu.

Restaurant SOFA verrast je net buiten de stad in een heerlijke moderne maar warme sfeer en dat echte Paas gevoel.

Bezoek historische bezienswaardigheden

Maastricht is rijk aan geschiedenis en cultuur, en het paasweekend is de perfecte tijd om deze te ontdekken. Bezoek de prachtige basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, de indrukwekkende Sint Janskerk of maak een wandeling over de historische stadsmuren. Er zijn tal van rondleidingen en activiteiten die je kunt doen om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad.

Benieuwd naar alle activiteiten?

Conclusie

Maastricht is een fantastische bestemming voor een paasvakantie of gewoon om Pasen te vieren. Van paaseieren zoeken tot heerlijke paasbrunches en historische bezienswaardigheden, er is genoeg te doen en te zien!

Dus reserveer nu snel een tafeltje en ontdek alle 'easter eggs' in Maastricht.

Franse chansons, authentieke Franse gerechten en de échte joie de vivre, dat beleef je bij Bouchon d’en Façe! Phakeme (Puk) Luthuli, eigenaar en chef, neemt je mee door het bijzondere verhaal van de zaak. Dit verhaal doet hij samen met Piet Joosten, sommelier, met net zo’n indrukwekkend verhaal als Puk. Hoe wegen elkaar altijd weten te kruizen…

Alle wegen leiden naar Bouchon d’en Façe

Sinds jongs af aan hebben de twee kompanen een kloppend horecahart. Puk is op 14-jarige leeftijd begonnen bij Slavante in de afwas en Piet komt uit een horecafamilie; met zijn vader in de horeca en zijn eerste baantje als glazenwasser achter de bar werd de liefde voor de horeca er met de paplepel ingegoten. Beiden met hun rugzakje vol ervaring en hun blik op oneindig, begonnen ze met goede moed bij Lure. Nadat ze hier weer ervaring hebben opgedaan, gingen ze allebei in de leer bij Björn van restaurant Le Bon Vivant. “Ik loop Puk een beetje achterna”, aldus Piet. Ook bij Bouchon d’en Façe bleef hij -uiteraard- niet achter. Piet: “Toen ik in de leer was bij Le Bon Vivant, werd de liefde voor wijn geboren. Ik heb hier steeds meer geleerd over wijnen, totdat ik op een gegeven moment deed alsof ik sommelier was door goed op te letten bij proeverijen, vooral autodidact dus.” Ondertussen hebben zowel Puk als Piet WSET niveau 2 en 3 op zak en zijn ze bezig met niveau 4, het leren is dus nooit gestopt voor de twee kompanen!

Zijn passie voor wijnen bracht hij mee naar Bouchon d’en Façe. Hier zorgt hij ervoor dat de huiswijn in ieder geval voor iedereen betaalbaar blijft, maar zijn passie zie je zeker terug in de andere bijzondere Franse wijnen. Hij maakt gebruik van verschillende leveranciers, zodat hij uit iedere Franse streek een fantastische wijn kan schenken. De parels op de kaart? Dat is voor Puk absoluut de Mâcon Verzé en voor Piet de Touraine Amboise.

Ambiance à volonté

Terwijl de chansons je oren vullen, vullen de heerlijke Franse gerechten je maag (en mond). De échte authentieke Franse gerechten vind je hier. Van confit de canard tot beignets van kalfshersenen; gepaard met verrassende Franse wijnen is jouw avond iedere keer een belevenis. Bouchon d’en Façe zorgt voor jouw complete avondje uit, ze passen zich helemaal aan naar de wensen van de gast. “Er zijn mensen die komen voor een echte goede bavette met een glas wijn, maar ook mensen die tijdens de Tefaf helemaal in de watten gelegd willen worden. Beiden zijn hier op de goede plek, we passen ons aan naar de gast en voelen aan hoe zij die avond graag willen beleven.” Chef Puk bereidt met passie jouw favoriete Franse gerechten, waar je dat vleugje liefde in proeft. Sinds kort trekken ze hun ambiance door, naar de buren! Dit pand hebben ze recent verbouwd tot proeflokaal en is sinds 1 april geopend. Hier zullen ze proeverijen met Piet organiseren (zeker een aanrader!). Door de gemoedelijke sfeer en ruimte is het proeflokaal ook zeer geschikt voor de groepen die ze mogen ontvangen.

Een kijkje in de keuken van…

Als ze mogen kiezen waar ze een kijkje mogen nemen in de keuken van een ander lid, kiezen ze eigenlijk heel verschillend! Kok Puk zou kiezen om nog een keer terug te gaan naar Björn van Le Bon Vivant: “Toen ik er laatst was, hadden ze de hele keuken omgegooid. Er verandert steeds meer en dat lijkt me leuk om nog eens te zien. Daarnaast lijken Mes Amis en Fitz Roy me ook heel erg leuk om eens binnen te kijken.” Maar Piet daarentegen, gooit het over een andere boeg: “Ik zou graag eens willen kijken bij Luster of Il Bacaro. Zo’n zaak aan het Vrijthof pakt het heel anders aan dan wij en het is ook een veel groter bedrijf. Het lijkt me interessant aangezien ik daar heel weinig ervaring mee heb.”

Puk, Piet en de rest van het team (be)groeten je graag met Franse chansons, lekkernijen en heerlijke wijnen. Reserveer jij alvast een tafeltje?

Het goede leven; dát proef je onder de gewelven van dit kelderrestaurant. Sinds 2013 is Maastricht een toprestaurant rijker: Le Bon Vivant. Björn Dijkstra realiseerde in oktober van dat jaar een langgekoesterde droom: een eigen(tijds) restaurant.

Een belevenis

Nog voor je de treden afdaalt, waan je je al in een oase van warmte. Een jarenlange verzameling van kaarsvet ondersteunt een dinerkaars die statig in de etalage brandt. Als je de trappen afloopt komen smakelijke geuren je tegemoet. Beneden word je ontvangen in een ronde en robuuste, maar elegante gewelvenkelder. Deze zaak staat.

Een bezoek aan Le Bon Vivant biedt jou een avondvullend programma.

Bjorn: “Schuif op tijd aan, dan heb je alle rust om te genieten van alles wat er voorbijkomt.”

In een 5 of 7 gangen menu, of in zijn à la carte gerechten presenteert Björn verrassende smaaksensaties die experimenteel en nèt een beetje anders zijn. Van Belgische gasten hoort hij vaker: “Ik vond het on-Nederlands goed”. Als geboren noorderling vindt hij dat een mooi compliment van een zuiderbuur.

New Dutch cuisine

‘New Dutch cuisine’: dat is de keuken van Björn. Maar wat houdt New Dutch eigenlijk in?

Björn: “Klassieke ingrediënten met nieuwe technieken bereid”.

Producten en kooktechnieken uit de hele wereld komen voorbij op zijn borden. Een gerecht als makreel die hij op een ceviche wijzebereid (Peruaans) combineert hij met tom-kha-kai (een soep uit de Thaise keuken). “Dat klopt bij elkaar”, aldus Björn. Maar fusion gerechten zoals “Spaghetti-babi pangang” kom je bij Le Bon Vivant niet snel tegen.

Van ‘garums’ (Japanse vissaus) tot boter karnen; Björn doet het liefst alles zelf. Een geslaagd gerecht bevat voor hem zoete, zure, zoute, bittere, vettige en umami smaken. Maar signature in zijn dishes is het krokantje dat in bijna al zijn eetbare kunstwerkjes terug te vinden is.

Jong geleerd

Moeder Alma wist Björn enthousiast te maken voor het horeca-vak. Op zijn 12e startte hij als afwasser in haar cateringbedrijf, maar al gauw promoveerde hij tot chef ‘canapé’ (borrelhapje). Het zat hem in de vingers.

Zijn vader bracht hem het belang van leren en studeren bij. Dat landde bij Björn. Na zijn VWO en een verre reis koos hij daarom voor een wetenschappelijke studie. Het was geen match. De jonge chef ging in zijn moeders bedrijf werken.

Wat bleek? ‘Verandering van spijs doet eten’. Tijdens de rust van het koken ging zijn horecahart verder open en wist hij wat hij wilde.

Hotelschool Maastricht

En dat was: de Hotelschool in Maastricht, waarvoor hij het noorden verliet. Eigenwijs als hij is koos Björn ervoor om op stage te gaan in Zuid-Afrika, en wel in de keuken. Nogal ongebruikelijk voor een hotelschool student, maar voor deze gepassioneerde chef in spe was het de ideale manier om zijn keuken skills verder te ontwikkelen.

Zijn keuze voor de keuken liet hem inzien dat hij een eigen restaurant ambieerde. In 2019 kwam zijn moeder hem vergezellen als souschef. Waar hij ooit van haar leerde, kan hij zijn kennis en kunde nu teruggeven.

Björn: “Ik merk wel waar ik de koppigheid van heb. Dat geeft weleens vuurwerk, maar dat is ook zo weer voorbij!”

Een kijkje in de keuken van...

En als hij in de keuken van een ander Les Tables lid zou mogen kijken? Fitz Roy. “Toen ik hier de laatste keer ging eten was ik erg verrast.” Chef Raymond zou hij graag leren kennen om een keer samen te koken.

Björn en zijn team verwelkomen je met een warme, experimentele groet in zijn gewel(f)dige restaurant om jou een ontspannen avond te bezorgen.

Meer (w)eten van Le Bon Vivant? Check de website.

Het is ondertussen meer dan een jaar geleden dat wij, Les Tables, zijn begonnen met het ondersteunen van de Soepbus van het Leger des Heils. Iedere donderdag maakt een van de leden een heerlijke soep die 's avond uitgedeeld wordt door de vrijwilligers van de Soepbus aan de daklozen van Maastricht. De Soepbus vaart onder de vlag van het Leger des Heils, maar functioneert als een zelfstandige organisatie. Wij vonden het leuk om dit initiatief én het enthousiasme van onze leden onder de aandacht te brengen tijdens de Nederland doet-dagen. "Nederland doet" wordt ieder jaar georganiseerd en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Omdat we vrijwilligerswerk een warm hart toedragen willen wij graag onze steun aan de Soepbus onder de aandacht brengen. Daarom hebben we maar liefst 4 personen geïnterviewd die dit project een warm hart toedragen.

Eerst komt Isabelle (vrijwilligster bij de Soepbus) aan het woord, vervolgens een anonieme dakloze en afsluitend onze Frans en zijn chefkok Etienne van Sjiek kookpunt in Wyck (en trots lid van Les Tables).

Isabelle Broekhuizen, 54 jaar en vrijwilligster bij Soepbus Maastricht.

Ik ben Isabelle en ik rij wekelijks met de Soepbus. In 2012 heb ik stage gedaan bij de Soepbus Maastricht en toen ben ik als vrijwilliger gebleven. Ik zit dus bijna aan mijn 10e jaar! Als het nodig is dan regel ik daarnaast ook veel voor de Soepbus. Zoals eten ophalen bij winkels of kleding bij mensen die doneren.

In Amsterdam zijn ze begonnen met het idee van de Soepbus. Daar gingen ze 's nachts op pad met zaklampen en de bus om mensen te zoeken die op straat leefden. In Maastricht hebben we dit idee overgenomen. We zijn begonnen in een gammele oude bus, die we maar net aan de praat kregen, ook met zaklampen op zoek naar mensen. Erna hebben we gekozen voor het station als vaste standplek als centrale plek. We rijden nog altijd rondes naar mensen op afgelegen plekken.

Ik heb ondertussen veel mensen leren kennen door de Soepbus en ik wil ze blijven volgen. Ik wil ze helpen en hulp verlenen zodat zij weer verder kunnen. Als ik ooit de financiële middelen heb dan zou ik graag een zelfvoorzienende gemeenschap bouwen waar deze mensen kunnen wonen en zichzelf kunnen zijn. Ik wil ze niet verzorgen, maar helpen naar een zelfstandig bestaan.

Als je in een paar woorden of een zin zou mogen omschrijven hoe dit vrijwilligerswerk jou motiveert in je dagelijks leven, wat zou dat dan zijn?

De lach van de mensen, dat maakt me gelukkig. Ze leiden geen zorgeloos leven, maar elkaar even laten lachen daar gaat het mij om.

Het is zovéél meer dan soep uitdelen. We maken contact, we signaleren en we observeren. We geven ze niet alleen soep, maar we signaleren ook of ze medische en/of mentale hulp nodig hebben. Dan proberen we de volgende keer een verpleegkundige mee te nemen of een traject op te starten. We kunnen op deze manier niet alleen eten uitdelen, maar de soep is echt een fijn middel om onze hand uit te reiken naar degenen die het nodig hebben.

Het gaat niet namelijk alleen om daklozen, maar ook mensen met dak maar zonder water, gas en licht en eten. Er is vaak veel armoede achter gesloten deur. Veel mensen durven zich niet aan te melden door schaamte dus houden ze de deuren dicht. Deze vicieuze cirkel proberen we te doorbreken door ze op te zoeken, eten aan te geven en zo de schaamte te doorbreken. Helaas moeten we door het stopzetten van subsidies heel veel zelf regelen. We hebben daarom steeds meer nood aan donaties.

Proef je zelf ook wel eens van de soep? Wat is jouw favoriete soep?

Ja! De soep van de Les Tables-leden, zijn echt super qua smaak. Dat merk je meteen. De kokossoep van Walter, een van onze vrijwilligers, wordt ook erg gewaardeerd.

Als soepploeg gaan we de soepen bij de restaurants ophalen voordat we op pad gaan. Ik ken de koks ook, ik ben heel erg blij met ze en de soepen die ze maken.

Ja, natuurlijk! We kunnen nog zoveel vrijwilligers en eten gebruiken. We hebben ook echt

behoefte aan supermarkten die aan ons willen doneren. Al het verpakt eten dat over datum is en dat ze moeten weggooien bijvoorbeeld. En verzorgingsproducten! Die zijn vaak echt te duur. En, als ik vragen mag, we zouden ook zeer blij zijn met andere gerechten die we kunnen meegeven dus als iemand eten over heeft dat makkelijk in een gerecht verwerkt kan worden dan willen we ook graag extra gerechten ophalen.

Kooktips niet, de smaken zijn ontzettend lekker, maar extra vulling zoals vlees en groenten kunnen de Soepbus gasten erg goed gebruiken, zeker in de kou.

Isabelle lacht en zegt: "Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen."

Tijdens het interviewen van Isabelle, en kennismaken met de daklozen die soep kwamen halen, was een dakloze gelukkig ook bereid om een aantal vragen te beantwoorden!

Anonieme dakloze:

Ik vertel liever niet mijn naam of sta ook liever niet op de foto. Als mensen je als dakloze bestempelen dan zien ze niet meer dan die stempel. Achter ieder persoon zit een verhaal, maar door de stempel 'dakloze' wordt er niet meer naar geluisterd naar jouw verhaal. Daarom wil ik liever niet herkenbaar geïnterviewd worden.

Naast een lekkere warme kop soep gaat het me vooral om het sociaal contact. Dat is het voornaamste. Ik heb een goede band met de vrijwilligers van het leger des heils opgebouwd, we weten wat we aan elkaar hebben. Ook komen altijd een paar vaste gasten, die ken ik ook ondertussen. Het is fijn om op vaste momenten in de week even een praatje te maken met mensen die mij ook als mens zien.

De favoriete soep van de meeste vaste gasten is een soep uit het Oosten. We houden namelijk van alle Oosterse groenten en de kokossmaak.

We vinden eigenlijk alle soepen lekker, maar het liefst hebben we goed gevulde soepen. Met veel vlees. We hebben vaak echt veel honger en dan is zo' n dikke soep de redding van de dag.

En deze tip hebben we natuurlijk doorgegeven aan Frans en Etienne, hun interview kun je hieronder lezen!

Sjiek Kookpunt: In de week van de interviews was het Sjiek Kookpunt (te vinden op Hoogbrugstraat in Wyck) aan de beurt om soep te maken en hadden wij de eer om ze te interviewen.

Frans: Via-via hebben we gehoord over de Soepbus en hebben alle leden van Les Tables unaniem voor gestemd om soep te gaan leveren. Het kost ons niet veel extra moeite om de soep te maken, soms hebben we soep over en soms maken we gewoon een lekker soepje voor de Soepbus.

Etienne: We rouleren dus iedere week is iemand anders aan de beurt, iedereen komt ongeveer twee tot drie keer per jaar aan de beurt. Nu met de pandemie zijn sommige restaurants dicht en nemen anderen hun beurt over, we blijven gewoon door soepen!

Frans: Nee, maar we zijn ontzettend blij met dit initiatief. Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan doen. Ik zou graag meer willen doen, maar ik weet niet zo goed waar ik dit soort projecten kan vinden.

Frans en Etienne in koor: "Ja, we zijn allemaal groot soepliefhebbers! Het liefste soep van knolselderij, minestrone of soep "vaan mam": een goede bouillon soep met groenten."

Etienne: Helemaal goed! Die tips gaan we zeker meenemen en zorgen dat de soepen goed vol zitten met vlees en groenten. We willen ze graag helpen en we zullen ook kijken of we een lekkere soep met kokos kunnen maken.

21 maart betekent ieder jaar een nieuwe start, namelijk het begin van de lente. Maar met de lente komen natuurlijk nieuwe seizoensgroenten. Enkele voorbeelden zijn: aardappelen (mmm pommes frites...), andijvie, artisjok, bloemkool, lamsoren, paddenstoelen, postelein, prei, witloof en zeekraal. Dit betekent dat de chefs van de Les Tables leden ook weer creatief aan de slag gaan in de keuken om alle nieuwe frisse groenten te verwerken in culinaire hoogstandjes. We vertellen jullie daarom graag over de nieuwe lokale seizoensgroenten, maar vooral over de asperge waar wij allemaal weer heerlijk van gaan smullen de komende tijd. En.. omdat we jullie graag verwennen geven we ook een receptje mee!

Limburgs trots: heerlijk én gezond

Lokale producten, en daarmee dus ook lokale groenten, staan weer helemaal in de aandacht. Daarom besteden we in deze blog ook aandacht aan de seizoensgroenten die hier lokaal verbouwd worden! Veel mensen wagen namelijk ook de stap naar het groeien van hun eigen groenten. RTV Maastricht rapporteerde recentelijk dat er zelfs wachtlijsten zijn ontstaan voor de moestuintjes in Maastricht. Hulde dus aan de lokale groenten. Maar nu toch even de focus op Limburgs meest bekende groentesoort hoor... Want dat is toch het witte goud, Limburgs trots, de koningin der groente: de Asperge!

Aspergieke feitjes

Asperges komen oorspronkelijk uit Irak en Iran. Daar zijn ze voor het eerst ontdekt 5000 jaar geleden. Maar hier in Nederland doen de asperges het vooral goed in lössgrond en laten we daar nu een overvloed van hebben hier in Limburg! Het produceren van asperges vergt een hoop tijd, toewijding en passie van de boer. Het is de enige groente die niet groeit in kassen en ook alleen maar in het aspergeseizoen groeit en dan gestoken kan worden.

Sinds 10 jaar hebben wij onze eerste eigen aspergeteler in Maastricht, de familie Niesten van de Poshoof. Zij hebben hun aspergevelden in Caberg aan de rand van de stad.

Buiten dat het witte goud echt een delicatesse is, bevatten ze ontzettend veel vitamines en dan met name veel vitamine K en E. Deze vitaminen spelen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en ze houden spierweefsels in stand. Ook een hele fijne groente dus voor wie zijn sportschoenen weer aantrekt in de lente. Verantwoord smullen dus!

Receptje hier, receptje daar, menuutje klaar.

Zo, we hebben je verteld waar je asperges kunt halen in Maastricht, maar een receptje zou natuurlijk ook niet misstaan. Daarom hebben we voor jou een gerecht met maar liefst 4 seizoensgroenten: asperges, aardappeltjes, zeekraal en radijs!

Recept: Witte aspergesalade met krieltjes, radijs, zeekraal en een frisse yoghurt-bieslookdressing

Ingrediënten:

500 g roodschillige aardappeltjes

200 g witte asperges

200 g radijs 100 g zeekraal 50 g Flora Plant ongezouten 8 el plantaardige yoghurt 2 el extra vierge olijfolie 5 g bieslook

½ citroen, alleen het sap

zout en peper

Bereidingswijze:

Maar voordat je aan de slag gaat met het recept... Onze sjieke chefs gaan binnenkort al hun overheerlijke aspergemenu’s met ons delen dus hou onze socials in de gaten! We kunnen met veel overtuiging zeggen dat je deze menu’s echt niet wilt missen.

Eet smakelijk!

~ Les Tables

Pasen, een vrolijk feest dat de tand des tijds met feestelijke glorie doorstaan heeft met Paasgerechten die van generatie op generatie doorgegeven worden. En over eten, daar vertelt Les Tables, jouw gastronomische club, natuurlijk graag over. Pasen is om de hoek dus om je ideeën te geven voor je Paasbrunch, hebben wij al inspiratie voor je opgedaan! Lees daarom snel verder om meer te weten te komen over de top 8 Nederlandse authentieke gerechten. En omdat wij Maastrichtenaren in een prachtige euregionale omgeving vertoeven stippen we ook onze buurlanden aan met hun Paasdelicatessen.

Het middelpunt van Pasen: het ei!

Ieniemienie stukje geschiedenis over het kleurrijke Paasei

Het ei staat volgens oude Heidense gebruiken voor vruchtbaarheid. De Germaanse godin van licht en lente heet ‘Eostra’. En laat het Engelse "Easter' daar nou een afgeleide van zijn! De meest bekende Paastraditie is natuurlijk het beschilderen en verstoppen van eieren. De heldere felle kleuren die gebruikt worden voor het beschilderen van het ei staan voor het zonlicht en de lente.

Het Paasei in Europa

In Italië staat de vruchtbaarheid van het ei centraal en daarom geven families elkaar chocolade eieren met daarin een lief klein cadeautje. In Engeland heb je de befaamde creamy eggs. Dit zijn chocolade eieren met daarin witte en gele zoete room, een echte delicatesse! En de Duitsers doen waar ze goed in zijn, feestelijke markten organiseren. Op de Duits paasmarkt kun je gigantische chocolade eieren kopen, de een nog kunstzinniger versierd met chocolade franjes en frutsels dan de ander.

Vogelnestjes en ‘sop mit aaiers’

Maar wat doen we in Nederland dan? Nou, we verstoppen uiteraard de chocolade en beschilderde eieren in de tuin zodat de kinderen uren zoekplezier hebben. Ook hebben veel mensen al een maand van tevoren de kleine chocolade paaseitjes al in de kast of in een schaaltje liggen. Heerlijk om zo weg te snacken.

Maar dat is niet alles. In Friesland eten ze eieren in soep. ‘Sop mit aaiers’ heet dat daar. Minimaal vier eieren per persoon in een soep die gebaseerd is op groenten uit het nieuwe lenteseizoen! En als we naar een van onze Zuidelijke provincies gaan dan vinden we daar de ‘vogelnestjes’. In Noord-Brabant is het gebruikelijk om met Pasen hardgekookte eieren in een laagje van gehakt te eten.

En laten we het glaasje advocaat niet vergeten dat vaak vooraf of na het Paasdiner gedronken wordt. Het is een dik, geel en alcoholisch drankje dat gemaakt wordt van eidooiers en suiker in brandewijn. Heerlijk alcoholisch zoet dat je rode blossen op de wangen geeft na een tweede of derde glaasje!

Maar Pasen heeft zoveel meer lekkere delicatessen dan gerechten met ei: vlaai, brood, lamsbout en ...zeeslakken!

Ora di pranzo, Essenszet, dinner time et le repas!

Het lamsvlees staat vooral in onze Europese buurlanden centraal op Paaszondag. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland wordt er altijd lamsbout gegeten op eerste Paasdag. In Engeland wordt deze lamsbout geroosterd en geserveerd met een speciale muntsaus en diverse groenten. In Duitsland wordt er meestal geroosterd lamsvlees gegeten met asperges en aardappelen. Maar ook ‘rouladen dumplings’, rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen zijn op eerste paasdag erg populair. In Italië wordt er ook flink gepicknickt en gebarbecued in de natuur op tweede Paasdag.

Rondje door Nederland

In Nederland speelt het lam een minder grote rol maar het brood des te meer! We hebben een aantal leuke Paasbrood(-vlaai)gerechten gevonden die we jullie zeker niet onthouden.

De zoete inval in Limburg

Limburg zou Limburg niet zijn als we niet naast een Paasbrood ook een Paasvlaai gemaakt zouden hebben. De Limburgse vlaai die er het meest op lijkt is Rijstevlaai. Maar de witte Paasvlaai is soberder dan Rijstevlaai. De witte Paasvlaai wordt niet versierd met slagroom en in het beslag worden geen eieren gebruikt. Waarom heet het dan de witte Paasvlaai? Omdat ze gewijd werden door priesters! Maar laten we vooral het Maastrichtse Paasbrood niet overslaan. Rijkelijk gevuld met spijs, gekonfijte sinaasappelschilletjes, rozijnen, noten en versierd met amandelschaafsel. Na het Vasten mag alles weer en dat merk je aan dit bourgondische brood dat besmeerd moet worden met een flinke laag roomboter. Om het nog een beetje gezond te houden hebben ze in het Noorden van Limburg, in Weert, de Apostelsoep. Deze soep is gebaseerd op maar liefst 12 groenten uit het lenteseizoen.

Twente kraakt

Als we dan nog Noordelijker gaan via de Oostkant van Nederland vinden we in Twente zoete Paaskrakeling van bladerdeeg. Deze krakelingen hadden vroeger in de Paastijd ook een romantische functie. Als je het meisje van je dromen had gevonden dan bond je de krakeling met een lintje aan haar vast. Liefde en eten, het blijft onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Twente kraakt

En dan hop, dwars door Nederland naar de Zaanstreek. Daar wordt de Duivekater gebakken: een langgerekt, ovaal, zoet witbrood. Het is een vloerbrood op basis van roomboter, citroenschil en melk. Ook deze wordt rijkelijk besmeerd met roomboter.

Alikruiken met krentenbrood

En van de Zaanstreek zakken we weer langzaam omlaag naar Zeeland. Waar nog niet zo lang geleden een bejaardentehuis in opstand kwam, omdat ze geen alikruiken met krentenbrood met Pasen geserveerd kregen. Wat zegt u? Alikruiken. Ja, zeker oftewel Kreukels. Dat zijn zeeslakken die bij laag water aan de waterkant te vinden zijn. Deze worden met Pasen op krentenbrood geserveerd. Een delicatesse voor de liefhebber. En de ouderen in het bejaardentehuis... die hebben uiteindelijk hun alikruiken gekregen!

Wil jij weten of er ook Maastrichts Paasbrood of Engels lam met muntsaus in de Paasgerechten van de sjieke chefs van Les Tables verwerkt zijn? Hou dan onze social media in de gaten en zoek jouw favoriete Paasdiner uit!

Vrolijk Pasen!

PS. Laat je ons weten wie er gewonnen heeft met ‘eitje tik’? 😉

Vasteloavend, Valentijn en Les Tables Maastricht!

Februari... de maand van Carnaval en Valentijn en dus ontzettend veel samenhorigheid en liefde. Onze lieve leden hebben magnifieke menu’s gecreëerd voor deze twee feestelijke gelegenheden. Met Carnaval vieren de we liefde voor het leven en met Valentijn de liefde voor elkaar. Lees daarom snel verder wat wij voor jullie bedacht hebben om samen de liefde te vieren.

Vasteloavend: altied in ös hart

“ Um Frans Theunisz mer even te oan te hoalen: ‘Roet, geel en greun is de kleur vaan Vasteloavend, roet, geel en greun is de kleur van Carnaval!’ Vasteloavend zit beij ös allemaal in ut hart en geit noets verloren. Wel goan veer elkoar natuurluk hiel erg missen mer ver zouwwen Les Tables neet zien es ver doar neet un magnifieke en heerlijke oplossing veur bedacht hubbe! ” ~ Les Tables Maastricht

Jouw culinaire vrienden van Les Tables hebben dé typische carnavalsgerechten voor je gemaakt zodat je toch thuis Carnaval kunt vieren met het Vasteloavendsprogamma van de Tempeleers en RTV Maastricht. Van ‘kawsjotel tot (sjieke) knien tot hieringe’, het zit allemaal in de carnavalsboxen vaan restaurant Rozemarijn en café Sjiek in sjieke samenwerking met SOFA. De andere smakelijke menu’s van Les Tables vind je hier. Dus in de woorden van een andere Limburgse grootsheid Rowwen Heze: “Bestil mer, bestil mer, bestil mer!”

We blikken ook nog even gezellig terug om de carnavalssfeer erin te houden. In samenwerking met de Tempeleers en Maastricht Marketing hebben we in 2019 en 2020 smakelijke masterclasses Carnavalogie georganiseerd (je leest het gezellige stukje over onze sfeervolle avonden hier).

14 februari: oh, l’ Amour!

Liefde is blind, oude liefde roest niet, ongelukkig in het spel is gelukkig in de liefde, maar uiteindelijk gaat liefde toch gewoon door de maag!

Wij vinden, als gastvrouwen en gastheren, dat de liefde altijd verrukkelijk gevierd moet worden en spelen graag voor smakelijke matchmaker. Daarom hebben we dit jaar extra ons best gedaan om ervoor te zorgen dat je de romantiek in huis kan halen of anoniem (hint, hint) kan laten bezorgen. Geen spannende date, maar wel zin in een mooie avond? Maak er dan gewoon een gezellige avond van met je familie of beste vrienden. In deze tijden kan iedereen wat extra toewijding of zelfliefde gebruiken met een feestelijke tint.

Haal daarom die heerlijke wijn en spijs combinaties in huis en maak er een intieme avond van met je Valentijn of familie en vrienden.

De Les Tables leden met speciale Valentijns menu’s:

Hou onze social media-accounts in de gaten op Facebook en Instagram en Les Tables website om te checken hoe onze leden ALL OUT gaan om jouw avond in vuur en vlam te zetten (bij wijze van spreken hé).

Mestreech is eine groete café

“Mestreech is eine groete kaffee” ~ Onbekende Sjeng

De uitspraak die iedere Maastrichtenaar en iedereen ver buiten Maastricht kent. En daar zijn we trots op!

Volgens Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor Statistiek, is de horeca “geen hoeksteen van de economie”. De horeca in Maastricht is een van de grootste werkgelegenheidsverleners in Zuid-Limburg en -nog veel belangrijker- de horeca is de hoeksteen van onze bourgondische maatschappij is! Zonder bourgondiër geen Maastricht, maar wat is Maastricht zonder de cafeetjes en terrassen waar de bourgondiërs kunnen vertoeven?

Helaas moeten we jullie nog een tijdje missen, maar zoals altijd staan wij positief in het leven en vinden wij dat het vieren van gelegenheden en lekker eten natuurlijk niet hoeft te stoppen. We verkopen daarom de ‘sjieke, sjoene en smakelijke’ Les Tables cadeaubonnen waarmee je in een keer 22 leden steunt én alsnog die leuke momenten kan vieren, maar dan gewoon thuis. Met de cadeaubon kun je òf take away menu’s voor thuis bestellen òf een menu cadeau doen òf je al verheugen voor als we weer opengaan en daarmee #yourlocalssupporten. We missen jullie, tot snel!

Hieronder een kiekje van ver vóór de coronamaatregelen!

Zo begin je het nieuwe jaar knetterend met de nieuwe takeaway menu’s, cadeaubonnen en de to-go opties van Les Tables!

Wij missen jullie! Voor een bourgondisch etentje om de week af te sluiten, op een gezellig verwarmd terrasje op de zondag of voor een spontaan avondje borrelen. Wij missen jullie!

Geluk zit in een klein hoekje en daarom blijven we creatief en positief - zeker nu!

Afgelopen periode hebben onze restaurateurs niet stil gezeten en hard gewerkt aan plannen voor de toekomst, takeaway menu’s om jullie te verrassen en acties die je laten watertanden. Een aantal hebben zelfs een heus afhaalpunt aan het raam gemaakt, waar je toch nog even spontaan wat lekkers kan halen voor onderweg (ideaal voor een stadswandeling). Heb jij ze al gespot?

En natuurlijk hebben we het cadeau dat altijd in de smaak valt, de Les Tables cadeaubon. Perfect als cadeau voor iedere gelegenheid (want ook nu is er genoeg te vieren) of gewoon om de horeca te steunen.

Takeaway: haal onze gastronomie in huis of verras je omgeving.

Samen tegen Corona betekent ook samen gezelligheid creëren en daar zetten de leden van Les Tables zich graag voor in. Van ontbijt tot picknickmanden tot borrels en avondeten. Voor ieder wat wils op ieder moment van de dag.

Wij vinden het belangrijk om jullie te blijven verrassen met gastronomie die helpt de sleur te breken. Via de website vind je snel welke leden bezorgen en heb je met een paar klikken een culinair hoogstandje op bord. Of op het bord van een ander! Het is natuurlijk leuk om vrienden en familie, die door omstandigheden al langere tijd binnen zitten, even een smakelijk moment te gunnen met een persoonlijke (video)boodschap erbij. Bestel daarom een takeaway menu en laat het als verrassing bij jouw familieleden en vrienden leveren.

Wie-wat-waar?

Benieuwd wat er op het menu staat? Internationale keuken bij Fitz Roy, Franse keuken met regionaal wijntje bij Mes Amis, Mexicaans en Aziatisch bij SOFA, Mestreechs Zoervleis vaan Sjiek of high tea en picknickmanden bij SoDelicious.

Voor meer smakelijke gezelligheid kijk je op Les Tables Maastricht

#supportyourlocals en verwen jezelf

Geluk kan je vermenigvuldigen door het te delen. Of met het geven van de Les Tables cadeaubon, het cadeau dat altijd in de smaak valt!

De Les Tables cadeaubon is in te wisselen bij alle Les Tables leden. Zo kan je kiezen uit ruim 22 unieke smaken. Leuk dus om iemand mee te verrassen, cadeau te doen of te trakteren op een snoep ’smaakreisje’ (ben je er toch nog even tussenuit)! Genoeg mogelijkheden dus om een beetje creativiteit en smaak toe te voegen aan deze dagen.

Extra mooi: met de Les Tables cadeaubon steun je dus in meteen 22 horeca-ondernemers in een keer #supportyourlocals.

Wie-wat-waar?

Al onze leden doen mee aan de cadeaubonnen en je koopt ze op Les Tables Maastricht.

Wandel mee(r) met Les Tables; frisse lucht en een lekker tèske koffie to go!

Even de benen strekken en een frisse neus halen? Niet alleen leuk, maar nu ook lekker!

In de binnenstad bieden een aantal Les Tables zaken ook to-go aan. Aan het raam haal je een heerlijke spontane kop koffie of goed gevuld broodje. Reden genoeg dus om een welverdiende break te nemen van het thuiswerken (of nog even een rondje extra te gaan).

Let op! Vermijd eventuele drukte en houd je goed aan de regels.

Bekijk de kaart

Volg de Les Tables routes door het centrum en Wyck en trakteer jezelf op een veilig en smakelijke rondje stad.

Wie-wat-waar?

Centrum: Slenter door de binnenstad en haal een heerlijk broodje carpaccio en koffietje bij Au Mouton Blanc.

Wyck: Laat een kunstzinnige latte macchiato maken bij Coffeelovers op plein ‘92 of neem een heerlijke smoothie bij SoDelicious.

2021: We gaan ervoor!

Het is een onzekere periode, maar de leden van Les Tables hebben een positieve kijk op de toekomst. We zijn druk bezig met het voorbereiden op verschillende acties, tot we je weer met open armen mogen ontvangen

Schrijf je daarom in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van appetijtelijke acties en belangrijk nieuws van onze leden.

Houd ook onze social media in de gaten op onze Les Tables facebookpagina en het instagramaccount: Les Tables Maastricht voor smakelijke kiekjes en de acties van onze leden.

Ben je helemaal klaar met je zelf gesmeerde boterham? Of doet de

acaï bowl met zelfgemaakte granola het ook niet meer voor je? Maak je geen zorgen, wij hebben de culinaire ‘lunchbox’ voor je die jou even uit de hogere werksferen haalt.

De leden van Les Tables zorgen met veel plezier voor een gastvrij en culinair Maastricht. Ook tijdens Corona tijden. Voor elkaar en met elkaar, alleen zo krijgen we het virus eronder. Dit heeft niet alleen met het virus zelf te maken, maar ook met alle omstandigheden erom heen. We horen steeds vaker van onze omgeving dat, ondanks dat het thuiswerken veel voordelen heeft, veel harde werkers moeite hebben met het slapen, werken, ontspannen en eten op één plek.

Laten we daarom samen de monday blues of de dinsdag dip aanpakken met een koffietje (of stiekem een wijntje) en een smakelijke lunch. Of we breken op woensdag samen de week. En maak daarbij nog even een korte verfrissende stadswandeling. We hebben zo’n mooie stad, even een frisse neus halen is altijd een plezier voor de ogen (en een welverdiende break van een scherm).